fredag 31 mars 2017

Drama om Mikael Agricola

På skolans morgonsamling presenterades Mikael Agricola, även kallad "finska skriftspråkets fader".

Det var 4b, som hade ett fint och lärorikt drama om Mikael Agricolas liv.

Vi fördes tillbaka 500 år i tiden till Pernå i södra Finland. Där fick vi träffa Mikaels föräldrar. De var mycket noggranna med att deras pojke skulle sköta skolan bra. Mikael lyckades väl och åkte med häst iväg för att studera vidare.



Så småningom reste Mikael även till Tyskland för att studera.
Två av hans lärare i skolan i Wittenberg hette Martin Luther och Erasmus av Rotterdam. Erasmus av Rotterdam är förresten den som gett namn åt skolans läsprojekt.


Hemma i Finland blev hans föräldrar glada då deras pojke kom hem med fina resultat.

Efter att Mikael kommit hem från Tyskland blev han rektor i Katedralskolan i Åbo. Han skrev den första boken på finska, en ABC-bok för skolelever.

 
Morgonsamlingen var en rolig och intressant start på skoldagen!

torsdag 23 mars 2017

Samarbete mellan blivande vänklasser



Årskurs fem jobbade med programmering under snilleblixtveckan.

Veckans mål var att alla elever skulle skapa ett eget spel som deras blivande vänelever i förskolan senare skulle få prova. Programmet som femmorna har använt heter bloxels. Eleverna jobbade ivrigt och resultatet blev fantastiskt.
På tisdagen efter snilleblixtveckan fick barnen i förskolan prova spela femmornas spel, vilket var mycket populärt.

Flitiga programmerare i 5a


Här håller en bakgrund till en ny värld på att skapas.


Femmorna lärde sina blivande vänelever hur spelet fungerar. De kom också med olika tips under spelets gång.

Svårighetsgraden på banorna varierade. Här får två pojkar prova på en bana som endast några få femmor har klarat av. Några av förskoleeleverna lär ha klarat det.

Det var spännande och roligt att få träffa sina blivande vänelever.

fredag 17 mars 2017

Snilleblixt


Denna vecka inleddes de traditionella Snilleblixtdagarna i skolan. Programmet varierar enligt årskurs, men de allra flesta elever ser mycket fram emot dessa dagar. 

Syftet med Snilleblixt är att få eleverna att skapa olika konstruktioner. Antingen med papper, skrot, surfplattor eller lego. Eleverna planerar sina skapelser och bygger sina uppfinningar. Sedan ställs alla nya snilleblixtar ut till allmän beskådan.

Dagarna startas med någon sorts "kick-off". Här samlas alla elever för att gemensamt starta dagarna. I år fick vi igen ett oväntat besök.



I årskurs 6 jobbar eleverna med programmering av Lego Mindstorms robotar.
Eleverna lär sig grunderna i programmering och konstruerar robotar gruppvis.



13 grupper jobbar på med olika typer av programmering. Första utmaningen var hur man ska få roboten att köra en meter fram och sedan stanna.



Målet med programmeringen är ett dragrace mellan robotarna. Eleverna får klura ut hur de ska få robotarna att köra snabbt men också hur de ska se ut för att få ut den maximala kraften.


I årskurs 4 har man jobbat med fallskärmar. Inte vilka fallskärmar som helst. Dessa skärmar ska hålla att kastas ner från skolans tak och dessutom skydda ett ägg som är skyddat på olika sätt.


Väldigt spännande att titta hur väl fallskärmarna klarar sig.






 Fallskärmskonstruktion





I årskurs tre samlade man ihop gamla prylar och skrot, pillade sönder dem och skapade nya uppfinningar. 


Årskurs 1 och 2 använde sig av kartong och papper för sina uppfinningar och skapelser.






Hela skolan samlades på fredagen för att avsluta Snilleblixtdagarna. Sexorna bjöd på ett spännande dragrace mellan legorobotarna. 




måndag 13 mars 2017

Skidning på gång

Årskurs två och tre skidade på Karperöfjärden på fredagen. Trots mulet väder och plusgrader var humöret på topp. Picknik avnjöts vid Biskopsholmen före hemfärden.